Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

De 8 beste artikelen van 2019

Aan het einde van 2019 blikken we terug op een geslaagd jaar. We hielden bijeenkomsten over relevante thema's, met als absolute hoogtepunt het tweedaagse DEN-event in maart. Ook op onze website stonden de roterende sliders nooit stil; er was altijd iets interessants te lezen. Wat waren de kenmerkende thema's uit 2019?

Hallo wereld

Wordt het zelf schrijven van blogs in de toekomst misschien wel overbodig? DEN'er Wietske leerde bij de Nationale AI-cursus meer over AI, hoe het wordt toegepast en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst.

 

Kijken door een Hololens: mixed reality voor erfgoed

Mixed reality is een vaak terugkerende term in technologieblogs en bij trendwatchers. Heeft deze technologie ook meerwaarde in de erfgoedsector? En hoe ziet dat er dan praktisch uit? Dick van Dijk, creative director bij Waag, schreef voor DEN over het gebruik van MR in de Oude Kerk in Amsterdam.

 

Geef je werk een lang leven

Wietske schreef voor het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een artikel met tips over hoe je je werk duurzaam bewaart en toegankelijk houdt op de langere termijn.

 

Verslag van de AVG-studiemiddag 2019: een jaar later

Op 3 juli 2019, ruim een jaar nadat de nieuwe AVG in werking is getreden, organiseerde DEN een studiemiddag over de stand van zaken. Marjet schreef een verslag. Ook nu bleek dat er nog veel vragen zijn, maar gelukkig zijn er ondertussen ook case studies.

 

Stimuleer het gebruik van je werk met Creative Commons

Je kunt je werk of digitale collectie online beschikbaar stellen onder de standaard voorwaarden van het auteursrecht, maar een groeiend aantal makers kiest ervoor om dat op een andere manier te doen: met behulp van Creative Commons.

 

Ar(t)chiving: De kunst van archiveren

Als je helemaal opnieuw zou kunnen beginnen met archiveren, hoe ziet het er dan uit? Wat is dan de betekenis van het archief? Wietske schreef er een artikel over.

 

Digitale Toegankelijkheid: gelijkwaardige toegang voor iedereen

Digitale toegankelijkheid, waar hebben we het dan over? Bij digitale toegankelijkheid is, net als bij fysieke toegankelijkheid, gelijkwaardige toegang voor iedereen het uitgangspunt. Stephanie schrijft over wat je kunt doen om je digitale toegankelijkheid te verbeteren in het verlengde van de Code Diversiteit & Inclusie. 

 

11 tips om aan de slag te gaan met podcasts in de cultuursector

Katinka Baehr (o.a. NPO Radio 1) en Daphne Smets (Noord Nederlands Toneel) maken podcasts. In de workshop ‘Aan de slag met podcasts’ deelden zij tips en voorbeelden. Marjet bundelde de beste tips.

 

Extra: Terugblik DEN-event 2019

Op het DEN-event spraken veel inspirerende professionals uit allerlei hoeken van de cultuursector. Van alle keynotes, plenaire stukken en deelsessies zijn verslagen gemaakt, die je op onze website terug kunt vinden. Een korte greep uit de verslagen:

Je vindt de volledige terugblik hier.

Wat zie jij graag in 2020 terug bij DEN? Laat het ons weten op Twitter, op onze LinkedIn-pagina, in onze LinkedIn-groep of stuur een mailtje.

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.