Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Publieke innovatie in Roemenië

Roemenië organiseerde een Culturehack en Marco Streefkerk mocht er spreken over Open Data en 'the Dutch approach.' Vanwaar de Roemeense interesse voor de aanpak rond open data in Nederland? Lees mee met Marco’s bezoek aan Boekarest.

Open data

De Europese Unie versterkt de relatief jonge democratieën in Europa onder andere via werkbezoeken. Zo bezocht een Roemeense delegatie diverse ministeries in Nederland om de aanpak rond open data in Nederland te leren kennen. Open data bevordert immers transparantie in bestuur en voorkomt corruptie. De Roemenen waren ook ontvangen op het ministerie van OCW. Hier ging het vooral over open geodata en de nationale strategie voor digitaal erfgoed waarin open data een belangrijk strategische keuze is. 

 

Culture Hack

Terug in eigen land ontstond het idee van de Culturehack. Culturele instellingen konden een idee voor of een behoefte aan technische innovatie indienen en een aantal daarvan werd gematcht met ontwerpers en technici die de innovatie konden uitwerken. De organisatie van de Cuturehack lag bij het Centrum voor Publieke Innovatie,een NGO die is voorgekomen uit de Open Society Foundation, een wereldwijd programma van de zakenman George Soros, de laatste tijd vaak genoemd in relatie tot de regering van Hongarije. Zestien teams van cultuurprofessionals en innovatiespecialisten kregen vier maanden de tijd om tot een prototype te komen. Het programma werd financieel mogelijk gemaakt door de Nederlandse ambassade in Roemenië. Zij wilden graag een spreker uit Nederland uitnodigen en op voorspraak van het ministerie van OCW kwamen ze bij DEN terecht. 

 

Boekarest

Het was naar mijn weten het eerste bezoek van DEN aan Roemenië. Ik had rond mijn presentatie alleen een avond en een uurtje in de ochtend om wat rond te kijken. Boekarest is een echte Oost-Europese stad. Niet heel oud. Brede boulevards met daartussen wijken met kleine hobbelige straatjes, Enkele grote, klassieke gebouwen vooral uit de 19e eeuw, maar ook nog behoorlijk vervallen. Het toeristische centrum is vergeven van bars, vestigingen van global food ketens en massagesalons. De smeltende sneeuw gaf het geheel een smoezelige indruk.

 

Goede respons

Hoewel ik mijn bijdrage met twee uur vertraging moest geven (de eindpresentaties van de projecten liepen wat uit), kreeg ik veel positieve respons, ook van de Nederlandse ambassadrice. Wellicht dat mijn presentatie over de Nederlandse aanpak en de opgedane contacten in de toekomst zullen leiden tot nieuwe samenwerking, bijvoorbeeld bij een Europees project. Met het Ministerie van Buitenlandse Zaken wil ik bespreken of cultuur een (vast?) onderdeel kan worden van de innovatiekracht van Nederland zoals die door ambassades wereldwijd wordt uitgedragen. In ieder geval heb ik een nieuw land aan mijn rijtje van werkbezoeken toegevoegd.

Straatbeeld Boekarest. Foto: Marco Streefkerk

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.