Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

0 1 is Fun - Een interview met kunstenaar Vittorio Roerade

Ter inspiratie vraagt de Taskforce Samenwerkingsverband Publieksdata aan kunstenaars, artiesten of muzikanten om te reflecteren op het onderwerp ‘publieksdata’. De Haagse kunstenaar Vittorio Roerade bijt het spits af. Hij creëerde het werk ‘0 1 is Fun’.

0 1 is fun (2021), Vittorio Roerade

0 1 is Fun (2021), Vittorio Roerade

“Big data zijn de laatste jaren vooral negatief in het nieuws, maar voor de culturele sector zie ik data als een positief iets. Er is winst te halen voor de hele sector. Het culturele veld is een grote economische factor en ik denk dat we dit als sector niet genoeg laten blijken. Toen ik over dit project ‘meer met publieksdata’ hoorde, was ik om te beginnen verbaasd dat er nog niet genoeg wordt samengewerkt. En daarna ging ik eigenlijk direct in plaatjes denken.

Ik vind nummers sowieso interessant; ik gebruik ze in mijn eigen werk ook best vaak. En heb je het over data, dan gaat het over de 0 en de 1. Het is ongelooflijk dat je al die informatie met die twee cijfers kunt schrijven. Ik heb dat altijd iets magisch gevonden. Met deze getallen ben ik gaan werken om het verhaal te vertellen over informatie, samenwerking en verbinding.

"Er is enorme winst te behalen, dus het zou zonde zijn om niets met die nullen en eentjes te doen."

In eerste instantie is er een zwarte brei aan informatie, oftewel een massa data. De toegang is chaotisch, de 01-tjes zwerven rond. Van lieverlee gaan ze steeds meer verbinden. Uit de massa komen 01-tjes en de informatie raakt wat meer geordend. De getallen gaan huisjes, die symbool staan voor instituten, met elkaar verbinden. Dit bouwt zich op en eindigt in een cirkelvorm waarin alle instituten met elkaar zijn verbonden.

Ik heb wat grapjes gemaakt in het werk, bijvoorbeeld door een 1 als deur of schoorsteen te gebruiken. Maar ook door carborundum te gebruiken, een materiaal met een fijne korrel. Dat geeft een soort levendigheid en ruimtelijkheid als je de tekeningen in het echt ziet. Carborundum is gemaakt van silicium en dat zit weer in computers. Als werktitel gebruikte ik eerst ‘Big Data’, maar in mijn hoofd is de titel ’01 is Fun’. Er is enorme winst te behalen, dus het zou zonde zijn om niets met die nullen en eentjes te doen.”

  

0 1 is Fun, nummer 15 (2021), Vittorio Roerade

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.