Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Lessen en opbrengsten Digitaal DNA 2

Hoe kan digitalisering bijdragen aan nieuwe verdienmodellen in de cultuursector? En hoe kunnen we van elkaar leren? Met die vragen startten DEN, New Nodes en Cultuur+Ondernemen Digitaal DNA 2, waarin we samen met vier culturele instellingen op zoek gingen naar mogelijkheden. Hier vind je de lessen en opbrengsten van dit traject.

Digitaal DNA 2 is een vervolg op Digitaal DNA. In de serie bijeenkomsten van Digitaal DNA onderzochten we met 20 instellingen uit de volle breedte van de cultuursector welke kansen die digitale technologie biedt voor het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen en wat organisaties hier zelf in kunnen doen. In dit vervolgtraject onderzochten vier deelnemende culturele organisaties verschillende mogelijkheden om met digitale innovatie samen nieuwe verdienmodellen te ontdekken en te ontwikkelen.

De deelnemende organisaties waren Opera ZuidStichting Noorderkerkconcerten, Theater Concordia Enschede en het Nederlands Jazzarchief. Zij onderzochten en formuleerden in digitale werksessies kansen om nieuw aanbod te maken, nieuwe doelgroepen te bereiken, impact te vergroten én om nieuwe inkomsten te verwerven. De lessen en opbrengsten zijn gebundeld in de publicatie 'Digitaal DNA 2'. Download zowel de online als de printversie hieronder.

Download en bekijk hier de digitale publicatie 'Digitaal DNA 2'

Download de printversie


Deelnemers over het traject


Noorderkerkconcerten

Hoe kun je als relatief kleine organisatie een maximale impact genereren in de online wereld? Dit om onder meer je inkomsten en bereik te vergroten. Stichting Noorderkerkconcerten ging met dit vraagstuk aan de slag. Ilonka van den Bercken, directeur van Stichting Noorderkerkconcerten, blikt terug. Zij vertelt over de opbrengst, welke lessen de stichting onderweg leerde en geeft je tips om het digitale DNA van jouw organisatie verder te ontwikkelen.

Nederlands Jazzarchief

Je collectie digitaliseren, hoe doe je dat als kleine organisatie? En hoe verdien je hier ook iets aan? Het Nederlands Jazz Archief ging met dit vraagstuk aan de slag. Hoe kijken zij terug op het project? Frank Jochemsen en Jan Brouwer vertellen je over de opbrengst, delen hun learnings en geven tips voor jouw eigen digitale project(en).

Opera Zuid

Hoe bouw je een verdienmodel rondom de livestream van een operavoorstelling? Opera Zuid ging met dit vraagstuk aan de slag. Anouk van den Driest, directie assistent Opera Zuid vertelt je hoe dit is gegaan. Zij deelt haar learnings, tips en meer.

Concordia Enschede

Hoe neem je als theaterpodium drempels weg bij artiesten om hybride voorstellingen te kunnen aanbieden? Concordia Enschede ging met dit vraagstuk aan de slag. Hoe kijken zij terug op dit project? Theaterprogrammeur Ellen Peters en educatiemaker Iris Binnenmars vertellen je over de opbrengst, de learnings en geven je tips om het digitale DNA van jouw organisatie te vergroten.

Digitaal DNA is een initiatief van NewNodes,  Cultuur+Ondernemen en DEN.

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.