Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Webinar Gebruik van webarchieven

Het wereldwijde web stelt erfgoedinstellingen voor enorme uitdagingen. De hoeveelheid en snelheid waarin materiaal wordt geproduceerd én verdwijnt is ongeëvenaard. Het Netwerk Digitaal Erfgoed organiseert daarom een serie webinars over webarchivering.

25 juni 2020
Virtueel

Het wereldwijde web stelt erfgoedinstellingen voor enorme uitdagingen. De hoeveelheid en snelheid waarin materiaal wordt geproduceerd én weer verdwijnt is ongeëvenaard. De flexibiliteit van webtechnologie maakt standaardisering ingewikkeld. Vanuit de kennis die is opgedaan uit verschillende projecten organiseert het Netwerk Digitaal Erfgoed, samen met de Koninklijke Bibliotheek en Beeld en Geluid, drie webinars over webarchivering. De sprekers geven in deze webinars korte presentaties over de verschillende onderwerpen, waarna er ruim tijd is voor vragen en discussie.

Programma 3e webinar: gebruik van webarchieven


In deze derde webinar staat het gebruik van webarchieven en sociale media archieven door onderzoekers centraal.

Vluchtige tweets en honderden likes: Sociale media-archivering en het gebruik ervan door onderzoekers – Anne Helmond, Assistant Professor New Media and Digital Culture aan de Universiteit van Amsterdam
Het archiveren van sociale media is niet alleen technisch lastig, maar roept ook vragen op over wat we precies willen en kunnen archiveren. Deze selectie bepaalt immers welke soorten analyses onderzoekers kunnen doen met het materiaal. In deze sessie kijken we naar de verschillende manieren waarop sociale media gearchiveerd worden en wat dit betekent voor onderzoekers. Welke vragen kunnen zij stellen aan de verschillende materialen?

Informatie over de tweede spreker wordt nog aangekondigd.

Data webinars


18 juni – Webinar 1: webarchivering 
23 juni – Webinar 2: sociale media archivering 
25 juni – Webinar 3: gebruik van webarchieven (deze webinar)

Inschrijven


Geef je hier op voor de webinar(s). Je kunt je voor de hele serie opgeven of voor één of twee losse webinars. Na inschrijving krijg je ongeveer een week voor aanvang een link toegestuurd voor het volgen van de webinar.

De webinars worden opgenomen en na afloop online beschikbaar gesteld.

Thema's
Deel dit artikel