Transformation in Digital Art

Documentatie heeft vaak de focus van preserveringsstrategieën, ook bij performance- en digitale kunst. Wat kunnen we leren van best practices op het gebied van documentatie, zowel in als buiten het museum? Die discussie wordt op dit symposium gevoerd.

19 maart t/m 20 maart 2020
LIMA, Amsterdam

In performancekunst en digitale kunst is goede documentatie dé focus geworden van conserverings- en presentatiestrategieën. Deze artistieke praktijken dagen de bestaande vormen van documenteren immers uit. Dat resulteert in nieuwe vormen van denken over dit proces, die soms buiten het museum ontstaan. 

Verschillende aspecten van documentatie

Documentatie bij een digitaal kunstwerk wordt op verschillende manieren en op verschillende momenten gecreëerd. Het perspectief bij creatie bepaalt mede het mogelijke gebruik. Eerst en vooral is documentatie van nut voor de kunstenaars en hun medewerkers op het moment dat het werk ontstaat. In een latere fase kan de documentatie een ruimere rol voor een breder publiek vervullen. Zo dient ze onder meer de (publieks)bemiddeling, verspreiding, contextualisering en geschiedschrijving van een kunstwerk. Documentatie wordt ook gebruikt en uitgebreid naar aanleiding van verschillende activiteiten, zoals de opstelling van het werk, preservering en restauratie. Ten slotte documenteren ook bezoekers vandaag mee kunstwerken door er foto’s van te maken en deze te verspreiden.

Transformation in Digital Art 2020 heeft tot doel bestaande en nieuwe strategieën voor het documenteren, overdragen en preserveren van digitale kunst van en door kunstenaars, curatoren en conservatoren te tonen en te bespreken.

Het symposium is onderdeel van het collaboratief onderzoeksproject Documenting Digital Art, gesteund door de Britse Arts & Humanities Research Council.

 

Programma

DAG 1: 19 maart, 10:00 - 18.00

DAG 2: Friday, 20 maart, 10:00 - 18.00

  • Workshop 1: Wikipedia: Writing Artist Biographies for Mediakunst.net.
  • Workshop 2: Collaborative Experimental Publishing as an Art Preservation Strategy: Documenting Naked on Pluto on Monoskop wiki.
Thema's
Deel dit artikel