Workshop auteursrechten clearen voor online collecties (WDE2019)

Als je collecties online wilt publiceren voor gebruik en hergebruik, zul je eerst moeten weten wat de status is van de rechten. In deze workshop gaan we kijken hoe je te weten komt wat je wel en niet mag doen met je collectie.

28 november 2019
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

Hoe maak je de auteursrechtenstatus inzichtelijk? Wat mag je wel en wat mag niet? Als je collecties online wilt publiceren voor gebruik en hergebruik, zul je eerst moeten weten wat de status is van de rechten. Dat vergt vaak veel onderzoek. In deze workshop gaan we kijken hoe je dit aan kunt pakken.

Het Utrechts Archief is in 2017 gestart met een grootschalige inventarisatie van de auteursrechtenstatus van hun collecties. Dat heeft geleid tot nieuwe afspraken met rechthebbenden en tot het gebruik van andere licenties online, bijvoorbeeld creative commons. Roosje Keijser deelt haar inzichten en ervaringen.

Daarna ga je zelf aan de slag met een aantal vraagstukken uit je eigen organisatie. Waar loop jij tegenaan bij het clearen van de rechten en hoe zou je dat op kunnen lossen? We kijken daarbij ook naar een tools en hulpmiddelen die je zou kunnen gebruiken.

 

Programma

 9:30 - 10:00 Inloop
10:00 - 10:15 Welkom en introductie door Wietske
10:15 - 10:45 Casus van het Utrechts Archief
10:45 - 11:00 Korte koffiepauze
11:00 - 12:00 In groepjes aan de slag

 

Praktische informatie

Wanneer: Donderdagochtend 28 november

Waar: Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

Toegang is gratis, maar inschrijven via Eventbrite is vereist. Inschrijven kan t/m 22 november via de link hieronder.

Thema's
Deel dit artikel