Europadag 2019: Digitaal Europa. Grensoverschrijdend?

Op de Europadag wordt de rol van technologie in onze samenleving onderzocht en het belang van Europees beleid hierbij. DEN verzorgt een sessie over cultureel erfgoed en digitalisering.

28 november 2019

Informatietechnologie heeft een grote impact op onze samenleving. Enerzijds bevordert het onmiskenbaar de vrijheid van communicatie en democratie, anderzijds zorgt digitalisering steeds vaker voor beperkingen en nieuwe vormen van toezicht. De Europese Unie moedigt grensoverschrijdend gebruik van informatietechnologie ten behoeve van artistieke expressie aan, maar speelt tegelijkertijd een belangrijke rol bij het bewaken van de grenzen op het gebied van rechten en vrijheden van burgers in de online-omgeving.

Hans de Zwart, directeur van digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, trapt af met een keynote en bespreekt onder andere de nieuwe copyrightwet. Daarna volgt een paneldiscussie met diverse experts uit de culturele en creatieve sector en kan men aanschuiven bij een van de volgende drie deelsessies:

1. Creative Europe X Horizon 2020: waar kunst en technologie elkaar ontmoeten

2. Europe for Citizens: Boiling Frog workshop

Ook DEN verzorgt een sessie:

3. Cultureel Erfgoed en digitalisering (zie kader)

Cultureel Erfgoed en Digitalisering - Wat doet DEN op de Europadag?

Hoe kunnen kunstenaars gedigitaliseerde cultuur gebruiken als bronmateriaal voor nieuw werk en hoe kunnen erfgoedinstellingen hier op inspelen? In deze sessie delen we Nederlandse en Europese voorbeelden waarbij gedigitaliseerd erfgoed als inspiratie en werkmateriaal dient voor hedendaagse kunstenaars. DEN'er Wietske van den Heuvel praat je bij. 

Praktische informatie


Voor meer informatie over het programma en aanmelding houd je de website van Creative Europe Desk in de gaten.

Thema's
Deel dit artikel