Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Algemene aanbevelingen Vijfde Wand

Onderstaande aanbevelingen zijn onderdeel van het Regieboek Vijfde Wand, waarin DEN podiumkunstinstellingen helpt om hun digitale publiek te vinden en verhalen op een goede manier te bewaren. Hieronder vind je de lijst met algemene aanbevelingen, voor als je aan de slag gaat.

  1. Er is binnen de podiumkunstensector veel behoefte aan samenwerking. Ga op zoek naar partijen waarmee je gezamenlijke afspraken kunt maken. DEN kan hierin ondersteunen.
  2. De primaire focus binnen de podiumkunsten ligt op de bezoeker in de zalen. De digitale bezoeker is niet per se dezelfde persoon. Er zijn diverse methodes om deze digitale bezoeker te leren kennen, waardoor je ook online de bezoeker centraal kunt stellen. Maak naast het verzamelen van analytics gebruik van 1 of meerdere andere methoden om je bezoeker te leren kennen, via interviews of klantreizen.  
  3. Denk na over het gebruik van bestandsformaten en naamgeving, dit helpt bij het vindbaar maken van de collectie. 
  4. Denk daarnaast na over het opslaan van gegevens bij een productie volgens een vaste structuur.
  5. Zorg dat je hele organisatie waar mogelijk gebruik maakt van dezelfde software en server.
  6. Archivering by design helpt om de juiste keuzes te maken. Deze methode is gericht op het ondersteunen van werkprocessen en helpt bij het afstemmen van de gewenste functionaliteiten van een IT oplossing voor jouw instelling.
  7. Helaas: er bestaat geen totaaloplossing voor de podiumkunsten. De vraag is: wat is een effectieve IT oplossing voor ondersteuning van een bepaald deel van de werkprocessen? Focus op dat deel, in plaats van meteen alles op te pakken. 
  8. Als je op zoek gaat naar een IT oplossing, zoek dan naar een systeem dat gekoppeld kan worden aan de al gebruikte systemen. Er bestaat geen totaaloplossing, maar verschillende systemen kunnen wel aan elkaar gekoppeld worden, waardoor er een netwerk van systemen ontstaat. 
  9. Probeer met het zoeken naar een IT oplossing geen optimalisatie van de werkprocessen na te streven. De werkprocessen vormen niet het probleem, het gaat om duurzaam opslaan van de collectie. 
Tekening van twee personen kijkend naar een groot scherm. Op het scherm speelt iemand piano.
Algemene aanbevelingen Vijfde Wand

Hand-out (pdf)

Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.