Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Het traject

Het archieftraject helpt je om aan de slag te gaan met het archief, vanuit jullie visie op en ambities voor dat archief. Deelnemers leggen een basis voor de archieforganisatie, zodat ze daar in de toekomst aan kunnen blijven werken.

Zo is het archieftraject meer dan alleen opruimen of digitaliseren. Het bereidt het archief voor om het in te kunnen zetten. Het archief vormt het kloppende hart van een culturele instelling. Je vindt in het archief niet alleen de historie, maar juist ook de huidige ontwikkelingen. Elke afdeling draagt op zijn manier bij aan het archief. En elke afdeling put ook weer uit dat archief voor de dagelijkse werkzaamheden. Wanneer je archief dus goed georganiseerd is en een centrale plek heeft gekregen in de instelling, dan kan de hele organisatie daar efficiënter mee werken.

Deelnemers staan er gelukkig niet alleen voor. Ze krijgen een coach toegewezen die samen met hen dit traject aangaat. En ze komen regelmatig samen met de andere deelnemers om ervaringen uit te wisselen en weer van elkaar te leren.

Doel van het traject

In het archieftraject werken deelnemers toe naar drie doelen:

  1. Een up to date inzicht in en overzicht van wat er in het archief aanwezig is;
  2. Een actieplan voor een duurzame inrichting van het archief, waardoor het in de toekomst eenvoudiger wordt om informatie terug te vinden;
  3. Een visie op welk materiaal uit het archief interessant is om te ontsluiten.


Het eindproduct: actieplan

Alle inzichten uit het traject en de gemaakte plannen bundelen deelnemers in een actieplan. Dit actieplan is een houvast voor na het traject. In het plan besteden deelnemers aandacht aan hoe zij als instelling zelfstandig verder kunnen. 

Tijdens het traject zullen ze veel nieuwe informatie en inzichten krijgen. Maar het werken aan het archief is na drie maanden nog niet afgerond en vereist zorg op de lange termijn. Het archieftraject helpt instellingen om de opgedane kennis te borgen en om verder te blijven werken aan het archief. Zodat zij en het publiek daar in de toekomst ook nog van kunnen genieten.


Werkvormen

Deelnemers werken aan het archief via verschillende werkvormen. Deelnemers werken door hun archief heen via de basiszorg van de website Project TRACKS. Via toegankelijke vragen worden ze uitgedaagd hun archief aan te pakken. De coach kijkt mee en adviseert op hun situatie. 

Daarnaast zijn er drie verdiepende sessies om in te zoomen op vaak voorkomende onderwerpen. Gaby Wijers en José Miguel Biscaya van LIMA geven een workshop digitalisering, Marcel de Zwaan beantwoordt vragen met betrekking tot de rechten over je archief en wanneer je dit gaat ontsluiten, en Maaike Verberk en Marcus Cohen van DEN gaan met de deelnemers aan de slag met het ontwerpen van een digitale strategie.

Het traject duurt drie maanden. 


De coach

Tijdens het traject worden deelnemers bijgestaan door een coach. Met de coach bepalen ze de ambitie voor dit traject, en voor de toekomst. De coach bevraagt deelnemers op de keuzes die ze maken en denkt met hen mee over oplossingen. De coach wijst op obstakels die kunnen opkomen en werkt met deelnemers aan een actieplan voor de toekomst.

De hand- en spandiensten verrichten deelnemers zelf. Zoals het uitzoeken van dozen, het inventariseren van harde schijven, of het digitaliseren van foto’s.

Op deze pagina vind je meer informatie over de coaches.

Interesse of vragen?

Heb je interesse in het traject? Of loop je zelf met vragen omtrent het archief van je instelling? Neem dan gerust contact op via guido.jansen@den.nl. En meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.